Les noves formes d'aprenentatge que el món digital brinda als adolescents, a estudi
Un projecte de recerca internacional, liderat per la Universitat Pompeu Fabra, estudiarà com els adolescents desenvolupen noves formes d'aprenentatge a través de l'entorn digital (quan juguen videojocs, utilitzen les xarxes socials...) amb la finalitat d'extreure conclusions i poder millorar els mètodes tradicionals d'aprenentatge. El projecte, batejat com a Transliteracy, es va posar en marxa el passat 1 d'abril i treballarà en nou països diferents.
Redacció TINET / UPF. En un context en què creix l'escletxa entre les escoles i l'entorn tecnològic al mateix temps que els adolescents desenvolupen noves formes d'aprenentatge a través de les xarxes socials i les comunitats dels videojocs, l'objectiu de Transliteracy és contribuir a una millor comprensió sobre com els adolescents estan consumint, produint, compartint, creant i aprenent en entorns digitals avui en dia, per tal de poder posar en comú els dos mètodes.
Segons investigacions prèvies en aquest camp, els mitjans digitals faciliten l'adquisició de la capacitat d'experimentar amb l'entorn, de descobrir i adoptar identitats alternatives, de citar i remesclar continguts de mitjans de comunicació, d'avaluar la fiabilitat i la credibilitat de les diferents fonts d'informació, de seguir el flux d'històries a través de diferents modalitats, de sintetitzar i de respectar múltiples normes i perspectives.
Actualment, la majoria d'adolescents consideren els nous mitjans de comunicació i les tecnologies digitals com a part del seu "entorn natural". Precisament perquè durant l'adolescència es fa un ús breu però molt intens d'aquests nous mitjans digitals, la recerca es fixarà en el procés de construcció d'aquestes habilitats socials en nois i noies de 12 a 18 anys de nou països diferents: Austràlia, Colòmbia, Finlàndia, Itàlia, Mèxic, Portugal, Espanya, el Regne Unit i l'Uruguai.
A partir dels resultats que s'obtinguin gràcies a les enquestes, entrevistes, grups focals i exercicis d'observació participant posats en pràctica, el projecte crearà un mapa de les pràctiques transmèdia i les estratègies d'aprenentatge informal utilitzades pels adolescents que identifiqui possibles aplicacions al sistema educatiu formal, i proposarà una carpeta de material pedagògic que qualsevol professor pugui descarregar, adaptar i aplicar a l'aula.
El projecte Transliteracy està composat per un grup interdisciplinari de més de 25 investigadors amb molta experiència en camps com els mitjans d'alfabetització, la narració transmèdia, el contingut generat per l'usuari i la cultura participativa, l'etnografia tradicional i virtual, i la pedagogia i la innovació en l'educació.
L'equip d'investigació és coordinat pel professor de la UPF Carlos Scolari i compta amb la participació d'altres investigadors d'universitats catalanes: Joan Ferrés, Óliver Pérez, Maria José Masanet i Nohemi Lugo, de la mateixa UPF, i Elisenda Ardevol, de la UOC.
Durant els 3 anys que durarà aquest projecte, que compta amb el suport del Programa Marc Horizon 2020 de la Unió Europea, els investigadors aniran publicant a la web de Transliteracy els articles i documents que es produeixin a partir dels resultats obtinguts.