Què sap Facebook de nosaltres i com l'ajuda a fer-se cada cop més ric?

Tens alguna idea d'allò que sap la xarxa social de tu i de la teva vida? On van a parar i quin ús es fa de les dades?

28.01.2016

Facebook ha fet públics el seus darrers resultats econòmics. El darrer quadrimestre de l'any la companyia ha tornat a créixer de manera més que notable. Facebook va tancar l'any amb beneficis de 3.690 milions de dòlars, un 25% més que l'any anterior. Però com fa els diners Facebook? Què tenen a veure les nostres dades amb els seus guanys? I què sap Facebook de nosaltres?

Montse Jaraba / Redacció TINET. Intenarem trobar respostes a aquestes preguntes, tot i i que precisar què passa exactament amb les dades ja serà una missió més complicada si no impossible. Si alguna cosa hem de tenir clara, però,  és que les nostres dades estan en possessió de Facebook perquè voluntàriament les hem facilitat nosaltres en donar-nos d'alta al servei.

La informació diversa i abundant que Facebook pot aconseguir  sobre nosaltres també la proporcionem nosaltres, en la seva major part, a través de les nostres interaccions amb la plataforma. Una altra cosa és que en siguem plenament conscients. Mirarem de posar-hi llum.

Què sap Facebook de mi?

Aquest llistat és una primera aproximació (n'hi ha molt més) de tot allò que es pot arribar a saber d'algú tenint accés a la seva activitat a Facebook. L'empresa propietària, obviament, hi té accés. Així les coses, la seguretat i el bon ús de tota aquesta informació depèn d'ella. Siguem conscients, però, que ja d'entrada algunes de les accions habituals que fem a Facebook impliquen esbombar públicament informació sobre nosaltres mateixos.

NomAficionsFotografies
Lloc de naixementAmicsMarques preferides
Lloc de residència habitualReligióProgrames de TV que mires
TelèfonAfinitat políticaVideojocs que fas servir
Correu electrònicAdreça on viusVídeos que t'agraden
Lloc de feina anteriorsLlibres que has llegitLlocs que has visitat
Lloc de feina actualGustos musicalsRestaurants preferits
Relacions personalsEntitats i associacions que t'agradenEsdeveniments que t'han agradat
Data de l'aniversariIdiomes que parlesEsdeveniments als quals hi has anat
Llista de contactesPel·lícules favoritesEsdeveniments als quals van els amics
Les teves publicacionsGrups als quals pertanysEsports que t'agraden
Els teus missatges privats!Llocs web visitatsPersonatges que segueixes

I això ho sap tothom? D'entrada, si el nostre perfil no és públic completament, només Facebook i les nostres amistats podrien veure això. Només d'entrada, perquè els nostres amics podrien fer un ús que desconeixem i fer-les transcendir més enllà. I per suposat, Facebook té la seva particular política a l'hora de compartir dades. Quan ens donem d'alta diem que estem d'acord amb aquesta política. Segurament sense llegir, ni tan sols per damunt, a què estem dient que sí i què estem permetent que es faci amb la nostra informació personal.

El llistat anterior és només una petita part d'allò que Facebook sap i "recopila" sobre nosaltres. Només cal visitar l'apartat de Política de dades  del propi servei per adonar-nos de l'abast i del detall de la informació que la companyia té: des de la localització, al temps de connexió, passant pels contactes amb els quals més actuem i moltes, moltes més coses.

Aquests que reproduïm son només uns paràgrafs d'aquest apartat, força extens:

Informació de llocs web i aplicacions que utilitzen els nostres Serveis
Recopilem informació quan visites o utilitzes llocs web i aplicacions de tercers que utilitzen els nostres Serveis (per exemple, quan ofereixen el nostre botó "M'agrada" o l'inici de sessió amb Facebook, o quan utilitzen els nostres serveis de mesurament i publicitat). Aquesta informació inclou dades sobre els llocs web i les aplicacions que visites, l'ús que fas dels nostres serveis...
Informació de socis externs

Rebem informació sobre tu i les teves activitats dins i fora de Facebook que ens proporcionen socis externs; per exemple, informació d'un soci quan oferim serveis de forma conjunta o d'un anunciant sobre les teves experiències o interaccions amb ell.

Empreses de Facebook

Rebem informació sobre tu que ens proporcionen empreses pertanyents a Facebook o operades per Facebook, de conformitat amb les seves condicions i polítiques.

I és que Facebook és propietària de... atenció! Whatsapp, Instagram i Facebook Messenger.

Què en fa Facebook de les dades?

Tenint en compte que utilitzar les dades en benefici propi és la manera de guanyar-se la vida de Facebook, no trobarem en cap apartat de política d'ús de dades els detalls precisos de com s'usen, amb qui exactament es comparteixen, i a canvi de què. Ara bé, la lectura de l'apartat de política de privacitat i d'ús de dades de la pròpia companyia ens dóna pistes al respecte. També algunes conclusions. Com ara que, gràcies a la profusió de dades i detalls sobre nosaltres i les nostres vides que s'obtenen en llocs com Facebook, aquesta empresa i moltes altres del seu entorn comercial es fan riques. Molt riques.

Efectivament, Facebook fa diners gràcies a la publicitat que ens insereix a la pàgina on habitualment publiquem. Els anunciants -empreses de tota mena- paguen car poder publicitar-se en llocs que podran escollir en funció de dades molt detallades dels clients. Una publicitat segmentada a partir de l'enorme base dades que té Facebook del seus usuaris: nosaltres. L'efectivitat d'aquest tipus de publicitat no té res a veure amb la de caire generalista, aquella que arriba a tothom. Anunciar un article concret adreçant-se directament al grup d'edat, sexe, amb aficions i gustos adients al tipus d'article que es vol col·locar és alguna cosa que es paga cara. I així Facebook fa diners, molts diners.
Totes aquelles dades que nosaltres aportem gratuïtament a Facebook, es converteixen en diners per a Facebook i -de retruc- per les empreses que compren l'ús d'aquesta informació. Com en cap altra cas, en aquest es fa real la dita del sector del màrqueting que diu que "quan un producte és gratis, tu ets el producte"

A Facebook saben, com d'importants són per a la seva economia les nostres dades. No els interessa cobrar-nos res pel servei. Interessa que, sent gratuït, milions de persones (en l'actualitat més de 1.500 milions d'usuaris actius al món) s'apuntin i comencin a regalar-los informació i dades, aquelles que els segueixen fent exageradament rics.

Recorda: si és gratis, tu ets el producte