Santa Tecla, TINET i la patrona dels informàtics

TINET es va donar a conèixer als tarragonins durant unes festes de Santa Tecla. El col·lectiu d'informàtics i els internautes han volgut fer seva, també, la patrona tarragonina

22.09.2015

La Festa Major de Tarragona en honor a Santa Tecla està estretament lligada a la història de TINET. La patrona tarragonina, a més, ha estat popularment escollida com la patrona d'informàtics i d'internautes, per la coincidència del nom amb la part més tàctil i pràctica de l'equipament tecnològic. Fins i tot, a Internet, hi trobareu una singular i entretinguda "capella virtual" dedicada a Santa Tecla.

Ara fa 20 anys, tot coincidint amb la festa major de Santa Tecla, el projecte TINET es va poder presentar en societat, només setmanes abans de començar a funcionar com a xarxa ciutadana. Es va fer amb un estand instal·lat a la Rambla Nova, davant el Metropol, des d'on es van realitzar les primeres inscripcions d'usuaris. Els interessats van poder comprovar, in situ, què era Internet. Per aquest motiu, i per a tenir connexió, es va haver de desplegar un cable de 100 metres que anava des de la seu de la FUT (Fundació Universitària Ciutat de Tarragona) , situada al carrer d'Armanyà, fins a la Rambla.

Per inscriure's al servei bàsic, que contemplava el correu electrònic, només calia pagar una quota d'alta de 500 pessetes. En el cas del servei complert -amb accés a internet-  inicialment va ser gratuït i, posteriorment, es va establir una tarifa molt econòmica que duraria pocs anys. Les Festes de Santa Tecla de 1995 van significar, doncs, el primer contacte directe entre els ciutadans de les nostres comarques i Internet a través d'allò que esdevindria TINET. (Podeu recordar els orígens, i molt més, amb la cronologia interactiva TINEThistòria)

TINEThistòria, la cronologia Interactiva que repassa 20 anys d'Internet a Tarragona. Cliqueu la imatge per accedir-hi

Les coincidències han volgut, a més, que la comunitat d'internautes i els treballadors de l'àmbit de la informàtica hagin "adoptat" com a patrona pròpia Santa Tecla. Tot va començar per la irònica coinciència del nom amb la peça més habitual i més utilitzada per aquests col·lectius com a part bàsica de l'equipament informàtic. Sense cap mena de reconeixement oficial per part de cap estament eclesiàstic, el fet és que la iniciativa ha reeixit. Naturalment -i com no podia ser d'una altra manera- la Xarxa també es fa ampli ressò d'aquesta efemèride.

Fins i tot, col·lectius i particulars han aportat el seu gra de sorra -sovint divertit- cap aquesta coincidència. Així, podeu trobar una capella virtual en honor a la patrona dels internautes catalans. De manera interactiva, podreu accedir a goigs, guariments i pregàries, o demanar ajuda per a resoldre problemes... informàtics. Una iniciativa ben curiosa i entretinguda a la qual hi podeu accedir a través d'aquesta pàgina.