La cerdanyolenca M. Victòria Lovaina guanya el 21è Premi TINET amb el relat 'Cara de peix'
Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2017-2018 ja tenen guanyadors. El 28è Premi Pin i Soler de novel·la ha anat per l'autor osonenc Marc Capdevila, el 18è Vidal Alvover de traducció ha estat per Lidia Álvarez Grifoll i el TINET d'enguany ha recaigut en M. Victòria Lovaina i Ruiz.
Redacció TINET. Segons el veredicte del 21è Premi de narrativa curta per Internet TINET, la guanyadora és M. Victòria Lovaina i Ruiz, resident a Cerdanyola del Vallès, pel conte titulat Cara de peix. Lovaina s'ha endut la Musa de Bronze de Tarragona i un premi de 1.000 euros.
Segons el jurat, integrat per Noemi Bagés, Andreu Carranza, Jordi Cervera, Lurdes Malgrat, Òscar Palazón i Amadeu Roig com a secretari, es tracta d'un conte divertit i amb un grau de suspens que manté atén el lector i l'obliga a voler continuar. El jurat també en destaca la presència d'una subtil ironia d'allò que no s'explicita però es llegeix entre línies. A més, n'ha valorat la seva redacció, fluïda i ben travada; un relat escrit en una veu narrativa omniscient molt treballada, es posa en la ment d’un infant de manera versemblant. Pel jurat es tracta d'un relat acurat, precís, magnífic.
A més a més d’obra guanyadora, el jurat n’ha seleccionat altres catorze del total de 236 treballs presentats. Totes juntes es publicaran en un volum que publicarà Cossetània Edicions i que apareixerà la propera tardor.
El nom de la guanyadora s'ha fet public aquest passat dissabte en l'acte d'entrega dels Premis Ciutat de Tarragona 2017-2018 al Teatre Metropol, en el qual també s'ha homenatjat a l'escriptora Maria Aurèlia Capmany, amb motiu del centenari del seu naixement.
La guanyadora
M. Victòria Lovaina i Ruiz (Barcelona, 1959) és mestra i pedagoga de formació. Compagina la docència en un institut de Cerdanyola del Vallès amb l’escriptura de narracions breus i novel·les.
Ha obtingut alguns premis de narracions breus com el Districte V (2005). El segon Premi de Relats Mercè Rodoreda de Molins de Rei (2007). El premi de Narrativa Breu per a Dones, Terrassa (2009). El Rafael Comenge d’Alberic (2011). El Ferran Canyameres de narració breu, Terrassa (2015). Té alguns relats curts publicats en edicions col·lectives, en el portal Relatsencatala.com i en la revista Inèdits.
Ha publicat les novel·les Amb ulls de nina (Premi de Novel·la Joescric 2008), Dietari de les Gorges (Premi Paraules a Icària 2009), Pell de gat (Premi Soler i Estruch 2012), El rellotge de doble esfera (accèssit de novel·la breu La Verònica Cartonera, 2017) i darrerament la novel·la L'esquerda de l'àngel (Ed Gregal, 2018).
Premis de novel·la i de traducció
El 28a edició del premi de novel·la Ciutat de Tarragona Pin i Soler ha estat per a l’escriptor osonenc (nascut a Vic, resident a Tona), Marc Capdevila Clapera, per l’obra L’observador de núvols. La novel·la serà publicada per Angle Edicions, dins la seva col·lecció Narratives i apareixerà a principis del proper mes de setembre.
D’altra banda, de les 10 propostes presentades per a la 18a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, el jurat s’ha decantat pel treball presentat per la traductora Lídia Álvarez Grifoll, de Terrassa, consistent en la traducció de l’obra Història dels abderitans, de l’autor alemany Christof Martin Wieland. L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.
Sobre els Premis Literaris Ciutat de Tarragona
Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.
Els actuals Premis Literaris tenen el seu origen en la Nit Literària dels Països Catalans, organitzada el 1984 per Òmnium Cultural del Tarragonès. Però no és fins a 1991 que els premis es convoquen amb aquest nou nom i ja de manera continuada, emparats per l’ajuntament de Tarragona. Durant els primers anys es convoquen quatre o cinc premis, entre ells el Pin i Soler de narrativa, que és l’únic que es conserva d’aquella època. El 1997 s’hi incorpora el premi Tinet de narrativa breu, per fomentar l’ús de les noves tecnologies. El 2000 es crea el premi de traducció Vidal Alcover dedicat a la traducció. A partir de 2012, la convocatòria queda reduïda als tres premis actuals, de novel·la, de traducció i de narrativa breu. En tots aquests anys, el Premi Pin i Soler ha aconseguit transformar-se en un dels premis de novel·la de referència en l’àmbit de la literatura catalana. El Premi Vidal Alcover de traducció és l’únic de la seva modalitat i, per tant, es troba ben valorat en el sector.