Ubuntu

Sistema operatiu basat en Linux

04.05.2015

Aquest és actualment un dels sistemes operatius més fàcils basats en Linux. Podem trobar-ne diverses versions segons les nostres finalitats. Conté totes les aplicacions que podem necessitar: des de processadors de textos a gestors de correu electrònic, passant per servidors web i eines de programació.

 

UbuntuSoftware lliure
Web: www.ubuntu.com
Derivat de Linux


L'Ubuntu és un sistema operatiu GNU/Linux basat en Debian, ideal per a ordinadors portàtils, d'escriptori i servidors amb Intel x86, x86-64 i ARM. Té per objectiu ser un sistema operatiu d'escriptori enfocat a l'usuari mitjà amb poca experiència en GNU/Linux i amb el compromís de ser subministrat i actualitzat gratuïtament (normalment cada mig any surt una nova versió). A més, inclou un sistema d'actualització diari automàtic. Ve incorporat per defecte l'escriptori Unity.

A partir de la versió 9.10, Ubuntu incorpora el Centre de programari, una aplicació que permet instal·lar programari per a l'Ubuntu de manera molt fàcil.

A partir de la versió 10.04, Ubuntu millora la velocitat d'arrencada (és extremadament ràpida en dispositius basats amb memòries d'estat sòlid -SSD-, com els ultraportàtils).

A partir de la versió 11.04, Ubuntu substitueix OpenOffice.org per LibreOffice com a suite ofimàtica per defecte del sistema operatiu.

Versions derivades
Segons la nostra finalitat, tenim també a la nostra disposició diverses versions derivades:

  • Edubuntu. Especialment destinat a l'entorn educatiu.
  • Kubuntu. Inclou l'escriptori KDE.
  • Xubuntu. Inclou l'escriptori Xfce.
  • Altres. Una altra versió derivada oficial és Gobunto (Ubuntu sense programari privatiu) i altres versions no oficials com Fluxbuntu, Ebuntu, nUbuntu...

Versions LTS
La comunitat Ubuntu publica cada mig any una nova versió oficial del seu sistema operatiu (i derivats). Generalment, totes les versions reben actualitzacions gratuïtes de seguretat durant almenys 9 mesos (des de la publicació oficial) i, un cop passat aquest termini, és recomenable passar-se a la darrera versió per gaudir de major seguretat en el sistema. A causa d'aquests canvis continus, la plataforma Ubuntu allibera cada 2 anys una versió Long Term Support (LTS) que garanteix rebre actulalitzacions gratuïtes de seguretat durant un període de 5 anys (en front als 9 mesos d'una versió normal). D'aquesta manera, es dóna major seguretat i estabilitat a aquells usuaris que ho requereixin o no vulguin actualitzar el seu sistema amb tanta assiduïtat (normalment usuaris poc experimentats o empreses). La darrera versió LTS és la 14.04, publicada l'abril de 2014.